Laddar inför avelssäsongen 2013

Nu närmar sig våren med stormsteg och vi på Idet håller som sagt på för fullt och funderar över vilka ston som ska betäckas och med vilken hingst. Eftersom alla tre ston är dräktiga har vi en tid kvar innan det skulle bli aktuellt med några betäckningar men vi har ändå startat för att se om de hingstar vi funderar på kommer finnas tillgängliga till avel.

Peggy & Dunny 2011Vi börjar just nu närma oss slutet i valprocessen och när Björn kommer hem från Afrika ska de sista besluten tas om vilka hingstar det blir.  Så hur tänker då Vi när valet av hingst ska göras? Jo allt börjar med stoet! Alla hästar har egenskaper som behöver förbättras och här gäller det att prioritera. Man kan inte alltid få allt man vill ha men det gäller att hitta en så bra matchning som möjligt till just det stoet vi ska betäcka.
Självklart så går korrekt exteriör, temperament och ridbarhet in i alla bedömningar vi gör! Summer och BasseMen sen blir kriterierna lite olika beroende på vad för hingst vi tittar på.
Om vi tittar på yngre hingstar så är vi noga med att titta på släktingar och likheter. Ju mer lika hästarna blir efter samma hingst/sto desto större chans att de bär på samma dominanta gener. Vi på Idet är gärna med och provar en yngre hingst om Vi anser att de har en så intressant stam med gener som borde nedärva sig väl.
Om hingsten har blivit lite äldre vill Vi se att den börjar visa sina egna förmågor mer. Även om släktskap fortfarande vägs in så vill Vi se en mer riden häst med potential för tävlingsbanorna.
Om hingsten har avkommor  är de A och O för Vår bedömning! En hingst som till en början var ganska ordinär men som sen börjar få avkomma efter avkomma som hävdar sig hamnar högt upp på Vår ”vill-ha-lista”.

Tikkan och BellaDetta året funderar vi på att betäcka två ston och har faktiskt ögonen på en hingst i ”vardera ändar” kan man säga. En ung förmåga som blir finare och finare för varje år. Han visar på stort hjärta, tre bra gångarter och har varit väldigt fin under sin pågående grundutbildning. Han har dessutom en stark stam bakom sig med ett fäderne som vi haft ögonen på sen många år. Den andra hingsten är en äldre hingst men som också mognat ut i kroppen otroligt mycket se senaste åren. Han har en stark stam men framförallt avkommor som visar hans nedärvningsförmåga. Även om han inte visat sig på tävlingsbanorna har vi fått se tre fina gångarter och en hög ridbarhet.
Så fort sista beslutet tagits kommer vi gå ut med vilka dessa stjärnor kan vara (om ni inte redan gissat 😉 )

Idet´s Serendipidy´s WishFör er som själva funderar på att betäcka ert sto men inte riktigt vet hur ni ska tänka kan jag starkt rekommendera denna sida Att välja hingst . (Under rubrikerna ”spermakvalité” kan ni även läsa lite om vad mitt examensarbete har handlat om där jag tittat på olika parametrar gällande SLC-selekterad sperma). Tänk även på att stoet kommer bidra med 50% av alla gener och individuell matchning är otroligt viktig!
När du väl har hittat Din hingst kan denna sidan vara bra att kolla på Avelsstoet.

Morganhästar har väldigt få genetiska defekter dokumenterade vilket är väldigt skönt. Vi har den ökade risken för EMS, vilket jag har skrivit om tidigare. Vi har även muskelsjukdomen PSSM (polysaccacharide storage myelopathy) inom rasen, men vet inte hur stor förekomst det finnas av denna i Sverige. Denna sjukdom innebär att på grund av onormal upplagring av glykogen i musklerna drabbas de av upprepade korsförlamningar. Men varken EMS eller PSSM har blivit klarlagda genetiskt ännu.
Fölkollage Idet

 

This entry was posted in Hästarna. Bookmark the permalink.