Årets Riks

Då har årets Morganriks varit och vi är både trötta och väldigt nöjda efter dagarna som varit. Men måste först bara få hylla de människor som jobbat så otroligt hårt för att få ihop hela pusslet så att rikset blir möjligt varje år! Detta året har det varit Maggan och Sara L som lyckats ro ihop allt till slut. Tack för det! Otroligt härligt att se så många som hjälpt till överallt också där det har behövts och inte tvekat när hjälp har efterfrågats 🙂 Tack till er också!

Så för att återgå till Idet´s rikshelg…
Vi gjorde allt redo och hade planerat att åka på onsdags em upp till örebro. Efter en total katastroflastning gick till slut resan uppåt landet. Även om jag vet hur ansträngande det är för hästarna med resa och allt så blir jag ändå förvånad när jag påminns om hur hårt det tar. Vi var väldigt glada över att vi både hade med extra kraftfoder och hö till Kakan så hon höll sig någorlunda. Men hon hade mattat ut lite och var rejält trött i benen vid ankomst.

Kakan i örebroTorsdagen började med löshoppning på em för Kakan. Trots att hon var riktigt trött i kroppen så gjorde hon bra ifrån sig. Hans Wallemyr var hoppdomare och var mycket bra som valde att inte gå upp på maxhöjd (1.2m) då hon var trött utan slutade strax under. Därav kunde inte poängen bli högre än 7-7 på löshoppningen men kritiken blev följande
– God rytm, god balans, säker taxering, god ryggverkan, god benteknik fram, god spänst =7
– God uppmärksamhet, god samarbetsvilja, Gott förtroende, Orädd och avspänd = 7
Omdöme: Mycket lovande för framtiden när mer styrka finns.
Summa summarum dagens bästa unghäst under löshoppningen 🙂

Fredagen blev det visning för Kakan. Jag fick inte riktigt fram gångarterna som jag hade velat då Kakan började springa på snedden men är ändå nöjd med resultatet. Nu vet jag vad jag ska öva på mer för att få fram dem bättre. Då hon var ensam i sin klass 2-års ston vann hon så klart och gick vidare till bästa ungsto. Det var ett sto till i den klassen och var lite yngre och Kakan lyckades knipa åt sig bästa ungsto-titeln 🙂 Fast även om det är roligt med vinst så är sanningen att konkurrensen inte var så stor, men vi är nöjda med hur Kakan betedde sig och poängen och det betyder allt!
Kritiken löd som följer; (på svenska Hans W kritik, på engelska Cindy M kritik)
Type: Stor långlinjerad.  = 7
Good, overall condition is very good. A plain, long head for the type.
HHB: Vackert huvud, lång hals, bra bog, bra sadelläge, lång och omusklad länd, välformat kors = 8
I like the refinement of her neck. A bit of a small eye. A little longer in the back than i would like. Good length of hip, slightly low croup.
Extremiteter: Rakhasig, veka kotor, omarkerade framknän, lindrigt tåttrång = 6
Straight trough the hock, base narrow up front.
Skritt: Taktmässig, energisk = 8
Fluid and overall good
Trav: Taktmässig, ganska rörlig = 8
More typical of type circular motion
Show attitude: Good for a two year old. Overall harmony good.

Så summa summarum blev poängen 7-8-6-8-8=37 vilket var mer än vi vågat hoppats på 🙂

Kakan & Emma Lördagen blev det en start i trail in hand för Emma och Kakan. Emma hade aldrig sett en sådan tävling innan och Kakan är lite av en dynamit så vi sa att bara de genomför banan är vi mycket nöjda. Och genomförda banan gjorde de med den äran. Självklart blev backningen ett stort problem för Kakan men det visste vi redan och egentligen inget vi kan klandra Kakan för. Det var en väldigt krävande och lång backning för en ung växande häst. Och Kakan som är så vek (och vid det är laget säkert 5cm lägre i kotorna pga trötthet) blir det helt enkelt för jobbigt att backa och mjölksyran kommer fort. Men Emma lyckades navigera dem runt till en 2:a plats i grenen 🙂

Söndagen blev det bara att Kakan var med på rasparaden som hela rikset avslutas med. Där fick vi även reda på att Kakan vunnit priset för bästa allround unghäst under rikset :-)!
Lastningen hem blev lite katastrofartad den med men ändå bättre än dit. Gladast av alla blev nog Zorro över att hans kompis äntligen kom hem igen.

Nu på lördag så får Kakan åka till Jenny för att bli sällskap till Magic då vi ska ta med oss Dunny hem en period. Dunny ska nämligen visas på kvalitén i skåne då vi inte kunde ta med honom till rikset.

Sist men inte minst vill jag säga grattis till alla härliga hästar som visats och presterat så bra under rikset! Och lika roligt som alltid att träffa alla underbara Morganmänniskor! Hoppas vi ses i oktober på medlemsmötet!

This entry was posted in om oss. Bookmark the permalink.