Sveriges första Splash konstaterad

Som många nog vet så har jag, Anne, ett väldigt stort intresse av genetik och speciellt färggenetik. När man håller på med Morganhästar blir detta ämne inte mindre intressant för det finns många färger representerade både i Sverige och utomlands.

MEMC princetonEn färggen som tidigare inte har funnits i Sverige, till vår vetskap, har varit Splashgenen. Splash är en gen som kan ge vita overotecken på hästar och konstaterades inom rasen först i april 2005. Genen förkortas SW1 och är en icke komplett dominant gen vilket innebär att den i heterozygot form ger mindre vitt än i homozygot form, precis som Cremegenen. Denna inkompletta dominans innebär alltså att en häst som enbart bär en gen kan ha väldigt minimala vita tecken och ändå bära på genen. Ibland kan en annorlunda bläs eller ett blått öga vara enda tecknet på att hästen bär på genen.

I homozygot form däremot kan hästen få stora vita tecken och bli riktiga overoskäckar. Man vet fortfarande väldigt lite om hur genen fungerar och hur den samverkar med andra gener som ger liknande vita markeringar. Men ju fler hästar som blir testade desto mer kommer vi att lära oss.

MEMC princetonSå varför blir denna gen så extra intressant för MorganSverige…? Jo vi har precis fått den första konstaterade Splashbärande Morgan i landet 🙂 Det är ingen mindre än Memc Princeton som ägs av Ice morgans, Ingela Isetoft i Eskilstuna. Lite extra roligt blir det även att vi har Tikkan (Amberfields Wishful Thinking) i stallet som är konstaterad dräktig med Princeton. Eftersom Tikkan har ganska ”udda” vita tecken ska vi självklart ta och skicka iväg hennes dna också för kontroll om hon kan bära på splash- eller sabinogenen, vilket skulle kunna resultera i en extra spännande färgnedärvning efter Tikkan x Princeton.

 

This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.